Tietoa ja taustaa

12278662_10208006395106846_7380957246330330747_n

Olen FitFarmin kouluttama personal trainer, jonka intohimona on kuntosaliharjoittelu. Urheilutaustaa ja kokemusta minulla on useista lajeista vuosien varrelta mm. maastohiihto, juoksu, painonnosto, pyöräily. Olen aina pitänyt itseni haastamisesta niin fyysisesti kuin henkisestikin. Omien rajojen hakeminen pitkäkestoisissa kestävyysurheilukisoissa ja -harjoituksissa on vienyt minut huikeisiin fiiliksiin, ja joskus jopa oman tasoni ylittäviin suorituksiin. Tiedän missä mennään asenteella ja missä vedetään sisulla.


KUNTOSALIHARJOITTELUA  JA ”KOTIKEHONRAKENNUSTA”

Kuntosaliharjoittelu on tuonut minulle uutta näkökulmaa urheiluun ja harjoitteluun. Se on laji, joka vie mennesssän kun siihen syttyy. Kehittyminen kohti tavoitteita ja tekemisen taso vaatii paljon opettelua eikä oikeastaan koskaan ole valmis ja kaikkitietävä, ja siinäpä sen viehätys piileekin. Oman kehon muokkaus erilaisine treenityyleineen, eri liikkeet ja niiden lukuisat variaatiot tuovat oman mausteensa koko hommaan. Kehonrakentajaksi tai fitnesskilpailijaksi ei kuitenkaan kaikkien tarvitse alkaa. ”Kotikehonrakennus” , ja oman kehon muokkaus voiman ja lihaskestävyyden lisäksi, ovat mahtava harrastus kenelle tahansa. Onhan hyvä lihaskunto lajivaatimukset huomioiden myös olennaisen tärkeää useimmissa urheilu- ja liikuntalajeissa, mutta vähintäänkin myös jokaisen arkielämässä. ”Paras versio itsestäsi” mentaliteetilla tehdään.


HYVÄ KUNTO

Hyvä kunto merkitsee minulle hyvää fyysistä kuntoa; lihaskuntoa, aerobista kuntoa ja liikkuvuutta unohtamatta henkistä puolta. Elämässä täytyy löytää sopiva balanssi asioiden kesken (treeni, työ, perhe, lepo, palautuminen jne.) Silloin se on elämisen arvoista ja mukavaa!


RUOKAA SAA JA PITÄÄ SYÖDÄ

Olen ruokailutaustaltani entinen ”ikuinen laihduttaja” ja ”säästöliekki”-ihminen. Nykyisin syön tavallisista ja puhtaista perusruoka-aineista tehtyä yksinkertaista ruokaa. Paljon ja säännöllisesti, välilllä tarkemmin syöden ja välillä rennommin, tavoitteista ja treenijaksosta riippuen. Tiukkapipoista hommaa se ei ole tai ainakaan en itse sitä sellaiseksi koe; varsinkaan kun en tähtää kilpalavoille. Tietty rentous ja vapaammin syöminen herkkupäivineen ja -hetkineen kuuluvat asiaan. Sokeria olen karsinut tasaisesti kuitenkin pois. Urheilevat ja paljon liikkuvat ihmiset tarvitsevat riittävästi hyvää ja terveellistä ruokaa kehittyäkseen, palautuakseen ja jaksaakseen treenata kovaa. Syömällä oikein ja tasaisin väliajoin -ohjenuora toimii yleensä myös painonpudotuksessa ja painonhallinnassa.  Näitä edellä mainittuja periaatteita noudatan myös henkilökohtaisten ruokavalioiden laadinnassa sekä ruokavalio- ja  ravitsemusopastuksissa. Mitään ihmedieettejä minulta ei saa.


SINUN VALMENTAJANASI

Personal Trainerina toimin asiakaslähtöisesti ja suurella sydämmellä.  Minun ydinjuttuni on kuntosalitreenaus ; oikeat ja puhtaat liiketekniikat ja treenaaminen järkevällä tavalla asiakkaan omien tavoitteiden mukaan. Hien pitää välillä tippua ja äärirajoille mennä jos halutaan kehittyä. Jos jotain ei osata se pyritään (henkilökohtaisten ominaisuuksien rajoissa) oppimaan. Minulle on tärkeää, että asiakas oppii, kehittyy ja osaa treenata oikein ja riittävän kovaa. Yhteistreeneillä tämä onnistuu parhaiten, pelkkiä treeniohjelmia suosittelen vain kokeneille treenaajille.


LAJI- JA URHEILUTAUSTAA

Tavoitteellisesti olen treenannut ja kilpaillut aikuisiällä (kehityskaarena tavallisesta rapakuntoisesta perheenäidistä kilpakuntoilijaksi) maastohiihdossa ja juoksussa. Näihin lajeihin liittyen oheisharjoitteluun on kuulunut mm.pyöräily, maastopyöräily, rullaluistelu, rullahiihto, sauvakävely- ja sauvarinneharjoitteet, harjoitukset suolla, voimaharjoittelu jne. Korvaavien harjoitteiden hakeminen tuli tutuksi vaivojen ja loukkaantumisten myötä. Aina löytyi jokin tapa liikkua, ja vähintäänkin ylläpitää kuntoa, minkä seurauksena laji- ja treenivalikoima on melkoinen. Monet niistä jäivät myös pysyviksi. Lopetin tavoitteellisen treenauksen ja kilpailemisen hiihdossa ja juoksussa jo vuosia sitten,  suurimpana syynä puhjennut rasitusastma. Pitkään haaveilin vielä numerolapun kiinnittämisestä rintaan ,ja siitä euforian tunteesta kun saa kaikkensa antaneena ylittää maaliviivan. Nykyisin pääsen lähes samoihin ”tiloihin” kuntosalilla, ja se onneksi riittää. Juoksu, pyöräily, hiihto ovat kuitenkin eri muodoissaan osa perusarkeani, kuitenkin ilman kelloa ja sykemittaria. Enää ei tarvitse suorittaa, saa vain nauttia !

Toimin muutaman vuoden ajan myös nuorten pesäpalloilijoiden fysiikkavalmentajana (josta Pesäpalloliiton NPV- fys.osan koulutus). Valmentajataitoja kehittääkseni kävin kahvakuulaohjaaja-kurssin sekä treenasin itse painonnostoa vuoden ajan valmentajan  valvovan silmän alla Oulun Pyrinnössä. Olen suorittanut Suomen Painonnostoliiton Painonnosto-ohjaaja1 -koulutuksen syksyllä 2016. Monenlaista muutakin on tullut tehtyä, mutta ehkäpä tässä olennaisimmat tuli esille.


KOKEMUSTA JA ELETTYÄ ELÄMÄÄ

Kaikkein antoisinta urheilussa on se mieletön määrä kokemuksia; onnistumisia, pettymyksiä, äärimmäisen huonoja hetkiä ja euforisia hetkiä, koettuja flow-tiloja ja raastavia kärsimysnäytelmiä. Olen saanut tutustua hienoihin ihmisiin ja monenlaisiin kanssakilpailijoihin. Tarinoita elävästä, ja välillä vähän hullustakin urheilu- ja kuntoiluelämästä, on kertynyt mukaan. Ehkäpä joskus niistä jotain kirjoittelen blogiini. Sportti kuitenkin jatkuu, rakkaudesta rautaan ja loputon uteliaisuus uusia juttuja kohtaan tuovat varmasti vielä oman lisänsä tähänkin.