Yhden illan juttuja vai pidempiä suhteita? -valmentajan mietteitä

Ajattelin kirjoittaa asiasta, joka on ollut mielessä ja ajankohtaista niin kauan kuin olen PT-töitä tehnyt. Valmennuksesta ja ehkäpä muutaman sana siihen liittyvästä harhaluulosta tulosten tekemisen ja saavuttamisen näkökulmasta. Jotain osaa näyttelevät myös resurssit (eurot ja aika) ja myös molemminpuoliset odotukset. Asiakkaan ja valmentajan.

En tee verkkovalmennuksia, ainakaan vielä, koska koen olevani parhaimmillani henkilökohtaisena valmentajana ja ohjaajana, face to face, ihmisten kanssa. Hyvä valmentaja kannustaa, ohjaa, opettaa, kehittää, viimeistelee, hioo, vie sinut yli rajojesi ja on treeneissä niin sanotusti iholla kiinni. Kaiken tämän fyysisen läsnäolon ja asiakkaan treeniä 100% mukana eläen, on valmentaminen lisäksi suurelta osin myös henkistä. Tämä puoli käsittää kaikki treeniin ja hyvinvointiin vaikuttavat asiat, mutta myös koko elämän kirjavan paletin iloineen, tuskineen, huolineen ja suruineen, jotka heijastuvat päivän kuntoon ja pidemmän aikavälin tuloksiin. Elämän purkua ja läpikäyntiä hetkittäin liikkeiden lomassa tehdään yhdessä valmennettavan kanssa. Tästä syystä mielestäni valmentajan suurimpia taitoja on kyky kuunnella ja nähdä. Tähän ei mikään verkko kykene.

En tee mielelläni pelkkiä treeniohjelmia. Miksi? Kahdestakin syystä. Ensinnäkin jos puhutaan henkilökohtaisesti laadituista ohjelmista, ne toki ovat aina sitä jos niin sanotaan (ainakin minulla). Ohjelman laadin asiakkaan täyttämän taustatietolomakkeen ja henkilökohtaisen tapaamisen jälkeen, joka voi olla myös ensimmäinen yhteistreenimme. Treeniohjelmassa tulee huomioiduksi asiakkaan tavoitteet, resurssit, rajoitteet, vaivat ja vammat. Siis kaikki treeniin ja liikuntaan vaikuttavat asiat. Ohjelma muotoutuu näiden pohjalta hyvinkin henkilökohtaiseksi. Hyvä pohja siis, eikö totta? Toistan: POHJA. Tähän asti hyvä verkkovalmennus voi pystyä samaan. Toisekseen pelkkä treeniohjelma ei takaa tuloksia, jos et tiedä mitä ja miten sitä teet ja toteutat.

Miksi pelkkä treeniohjelma ei riitä ja mitä on henkilökohtainen valmennus? Maailma on täynnä hyviä, jopa ilmaisia treeniohjelmia, eivätkä onnistumiset ole useimmiten ohjelmasta kiinni. Ohjaan asiakkailleni pääsääntöisesti aina kaikki treenin sisältämät liikkeet. Lähes aina tulee ohjelmaan muutoksia johtuen asioista, jotka tulevat ilmi vasta salilla, kuten liikkuvuus-, ryhti- ja lihasepätasapaino-ongelmat, vatsalihasten erkaumat jne. Usein asiakas itse ei ole edes näitä tiedostanut eikä niitä näin ollen ole taustatietoihin raapustanut. Tämän lisäksi asiakkaan oma arvio fyysisestä kunnosta saattaa poiketa todellisuudessa paljon suuntaan tai toiseen, kumpaakin on nähty. Näiden ohjausten aikana tehtyjen havaintojen, keskustelujen, kokeilujen myötä muutan POHJAA eli ensimmäistä versiota treeniohjelmasta vaihtaen siihen mahdollisesti paremmin soveltuvia liikkeitä, liikkeiden järjestystä, toisto/sarjamääriä, suoritustapoja/tekniikkaa jne. Asiakas saa henkilökohtaisen ohjelman, jota on mahdollista toteuttaa fyysiset rajoitteet ja kehityskohteet huomioituna. Sataprosenttisesti, tuottavasti ja kehittävästi. Toisin sanoen hän kykenee tekemään liikkeet turvallisesti ja oikein rikkomatta itseään riittävän suurella intensiteetillä, kuormilla ja vastuksilla. Ensimmäinen askel henkilökohtaisesta valmennuksesta on tässä. Jatko tarinaan onkin sitten se niin masentava tulosten puute, mikä taas johtuu siitä, että askel kaksi jää syystä tai toisesta tekemättä.

Valmentaminen alkaa askeleella kaksi. Se valmennus, jolla tulokset tehdään, motivoidutaan, opitaan uutta ja kehitytään ja ennenkaikkea niin, että jäljelle jää tietoa ja taitoa elämäntavaksi ja loppuelämäksi asti. Kuntosaliharjoittelu ei ole ydinfysiikkaa, tuttu toteamus. Mutta väitän, että henkilökohtaisella valmennuksella ohitat tuhat sudenkuoppaa, joihin treenaamisesi saattaa ennenpitkää hiipua. Yksi liikkeiden ohjauskerta, on samoin kuin treeniohjelma, vasta alku ja POHJA mistä työ alkaa. Pohja, jonka jälkeen tehdään ja korjataan. Korjataan, tehdään  ja palataan kenties alkuun tai mennään eteenpäin, pienin ja suurin askelin. Opitaan ja keho oppii. Otetaan uusia haasteita mielelle ja kropalle, kun se alkaa olla mahdollista. Edetään kohti vaikeampia liikkeitä ja kovempaa treeniä, joista osataan myös palautua. Valmentaja siis katsoo suorituksiasi, korjaa, näyttää ja ohjaa juuri Sinua vaikka kädestä pitäen, rautalangasta vääntäen ja sinua haastaen, että opit ja ennenkaikkea haluat oppia. Otat itsestäsi kaiken irti kärsivällisyyttä ja omia rajoja, puutteita tai ominaisuuksia unohtamatta, on kyse sitten kehostasi tai korvien välistäsi. Kaikki tämä juuri sinun kapasiteettisi ehdoilla ja sitä kehittämällä.

Onko sinulla hyvä ohjelma ja osaat tehdä liikkeet oikein ja turvallisesti oman kroppasi raameissa? Oletko ihan varma? Omissa treeneissäni keskityn vain ja ainoastaan omaan tekemiseeni. En seuraa mitä muut tekevät enkä kuule mitään (kuulokkeet päässä, volyymit tapissa). Syystä, että haluan ottaa treenistäni kaikki irti; omassa kuplassa kun rentoutuu ja treeni maistuu. Silti en voi välillä välttyä näkemästä toisinaan sellaista mitä en haluaisi nähdä. Ja jos menisin joka kerta korjaamaan ja ohjeistamaan ihmisiä, olisin töissä koko ajan tai mikä todennäköisempää moikkaajat loppuisivat pikkuhiljaa tai lentäisin salilta ulos ”besserwisser”-leima otsassa.

Treenitapoja ja liikkeiden suoritustapoja on paljon eikä yhtä oikeaa ole olamassakaan. Enkä siis väitä, että omat tapani olisivat ainoita oikeita. Lähinnä tässä hirvittää välillä selkeästi ei – niin turvalliset liiketekniikat ja suoritustavat, joilla saadaan joko kertarykäisyllä jotain pahasti rikki tai pitkällä aikajänteellä viheliäinen vaiva väärintehdyllä tai -kohdistetulla rasituksella. Väitän, että harva oppii kertaohjauksessakaan, oli liikepankkivideoita tai ohjeita ohjelman kyljessä tukena miten paljon vain. Oppiaksesi tekniikat ja treenaamaan tuottavasti ja oikein, tee hyvä valinta ja ota valmentaja, joka katsoo, antaa palautetta, korjaa ja näyttää. Tai ainakin tie tuloksiin on valmentajan kanssa matkattuna suorempi, terveempi ja lyhyempi. Suuri harmituksen aihe on myös huomata monen saliharrastuksen hiipuminen ja motivaation lasku alkuinnostuksen jälkeen. Juonesta kun ei ole saatu kiinni syystä tai toisesta (?)

Miksi valmennus on harvojen herkkua? Resurssipula eli eurojen tai ajan puute asiassa kuin asiassa vaivaa meitä kaikkia lähes aina. Ajankäyttöongelmiin en jaksa nyt puuttua (toinen aihe), mutta ne eurot…Valmentajan läsnäolo maksaa valitettavasti, mutta niin maksaa moni muukin palvelu, jota tehdään työksi. Kun tätä hommaa aidolla innostuksella, ilolla ja kiinnostuksella juuri Sinuun keskittyen työnään tekee, niin eurot on se vastine, joista joudut luopumaan. Mitä siis rahalla saa?

KEVYT VERSIO: Henkilökohtainen treeniohjelma ja liikkeiden ohjaukset. Oppiminen jää sinulle itse opeteltavaksi. Tämä sopii sinulle, joka jaksat ja ehdit itse perehtyä, opetella, arvioida, korjata, motivoitua ja edelleen perehtyä. Jos siis haluat päästä tavoitteisiisi, kehittyä ja pysyä myös vaivattomana ja terveenä. Maksaa Sinulta vaivaa, aikaa ja myös rahaa (virheet, mutkat ja kuopat). Tämän vuoksi kevyt versio sopinee parhaiten kokeneelle ja osaavalle treenaajalle, joka kaipaa uutta näkökulmaa ohjelmiin tai tekniikoihin. Oikeasti kokeneet ovat kuitenkin harvassa. Itsekseen opettelua ja oppimista en halua väheksyä, teenhän sitä itsekin koko ajan, mutta esimerkiksi silloin tällöin otetuilla yksittäisillä lisätreeneillä valmentajan kanssa oma oppiminen tehostuu, virheitä korjaantuu, motivaatio kasvaa ja tulokset ovat lähempänä. Hiki ja ”voittaja”-fiilis takuulla 🙂

VALMENNUS: Saat henkilökohtaisten ohjelmien lisäksi henkilökohtaisen ohjaajan ja sparraajan edellä jo kerrotun lisäksi. Valmennukseen kuuluvat lisäksi yhteistreenit  säännöllisesti, neuvoa antava puhelin- ja meilituki heikkoihin hetkiin ja ongelmiin kuin myös huippufiilisten jakamiseen. Valmennuksen avulla muutat entisiä itsekurin alaisia asioita tavoiksi, ja tavoista seuraa kehitys ja lopulta elämäntapa. Valmennuksessa opit taitoja ja asioita, jotka ovat käytössäsi loppuelämän ajan, ei mitään ohikiitävää vaan jotain jäljelle jäävää. Ja se kaiken kokenut treenaajakin voi valmentajan avulla saada uutta nostetta ja potkua omiin treeneihin. Kysymys kuuluukin nyt ihan kaikille; uskallatko antautua vietäväksi ?

”Valmennuksessa tehdään matkaa yhdessä. Valmentaja huolehtii sinun kapasiteettisi säilymisestä, sen kehittymisestä ja irtiottokyvystä” (Jarmo Riski)

-M-

Eikä valmennuksen tarvitse kestää vuosia eikä edes kuukausia. Jokaisella on oma lähtötaso ja ainutlaatuinen oppimis- ja sisäistämiskyky. Toisille toimii intensiivinen ja lyhyempi valmennus ja toisille enemmän väljemmän aikataulun tsekkitreeneihin perustuva valmennus. Jokatapauksessa kertaus tavalla tai toisella on tehokkaan oppimisen keino, jollei jopa edellytys.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s