Päivän pikalaturi

Uskon aamulenkin voimaan,  sen parempaa ihmisen pikalaturia ei ole. Koska listat ovat niin suosittuja ja kivoja niin teinpä kerrankin sellaisen. Puolessa minuutissa löytyi 21 syytä harrastaa aamulenkkeilyä. Tutkimusviitteitä kaipaavat voivat lopettaa sitten jo tähän, seuraava kun pohjautuu kokemukseen ja paljon jostain joskus luettuun ja kuultuun tietoon.

AAMULENKKI

 1. Herättää ja virkistää
 2. Ylläpitää kuntoa
 3. Nostaa kuntoa
 4. Kehittää hapenkuljetuskalustoa
 5. Polttaa rasvaa, lisää kulutusta
 6. Auttaa painohallinnassa
 7. Lisää hyvänolon hormonien tuotantoa
 8. Poistaa stressiä
 9. Lisää ajattelua pelkkien ajatusten sijaan
 10. Kasvattaa kärsivällisyytä, sitkeyttä, tahdonvoimaa
 11. Lisää energiaa
 12. Tekee sinusta tarmokkaan ja aikaansaavan
 13. Antaa aikaa iltaan
 14. Olet parempi ihminen.
 15. Saat voimaa päivän haasteisiin, vastoinkäymisiin ja valintoihin.
 16. Syöt paremmin
 17. Olet luova ja keksit parempia ratkaisuja
 18. Ajatuksesi kirkastuu
 19. Ongelmia poistuu jos niitä edes oli
 20. Olet kiitollisempi
 21. R A K A S T A T enemmän. Elämää ja muita ❤

Lupaanko liikoja? No joo, olenhan mä vähän höyrähtänyt 😉 Silti lähes kaikki edellisen listan supervaikutukset ovat säännöllisen liikunnan ja varsinkin kestävyysliikunnan mukanaan tuomia etuja, mutta aamulla tehtynä teho on yksinkertaisesti parempi. Itse ajattelin pitkään olevani vain yhdenlaisen addiktion vanki – pienellä negatiivisella kaiulla. Luullakseni moni ympärillä olevista läheisistä ja naapurustosta näki aamullisten operaatioideni olevan juuri sitä. Tai mistä minä tiedän? Yhtä luultavasti ketä kiinnostaa?

Anyway. Tapojeni orja, pakollisten kuvioideni vanki. Hyvin usein ärsytti ja suututti oma pakkomielteisyys. Otti päähän se, että pitää päästä lenkille, että pitää lähteä. Ei sillä, että kyse olisi ollut itsekurista ja sen äärimmäisestä hallinnasta, koska lenkeilläni ei vuosiin ole ollut mitään tekemistä varsinaisesti liikunnan tai harjoitussuoritusten aikaansaamisesta. Että saisin suunnitellut lenkit, harjoitukset ja kilometrit kalenteriin toteutuneiden puolelle. Tätä se oli tietysti oikeasti joskus elämässä, silloin kun oli kisatavoitteita ja treeniohjelmia ja yhdenkin treenin väliin jättäminen oli henkinen katastrofi. Huh ja hah, ei vuosiin enää niin. Ei onneksi eikä edes ikävä. Eikä muuten kyse ollut painonhallinnastakaan niinkuin eräs ystävä pitkään oli luullut. Että vain läskin pelosta ravasin…

Mistä sitten on kyse? Herään lenkeilläni kirjaimellisesti eloon. Kun veri alkaa kiertämään ja lihakset lämpiämään niin sisäinen fenixlintuni herää. Siitä pikkuhiljaa hyvän olon tunne hiipii varpaista päähän asti, nuppi tuulettuu ja ajatukset alkavat juosta kirkkaana askelten tahtiin. Saan ihan hirveästi e n e r g i a a ja hyvää oloa päivääni oli lenkki sitten lyhyt pikataival maantiellä tai pidempi rauhallinen kierros metsissä.

Koukuttava huume, joka on saatava ja jonka seuraukset ovat vain positiivisia. Hyvän moodin ja draivin lisäksi kestävyyskunto pysyy ainakin jollain tasolla. Aina ei ole aikaa, ja silloinkin kun on, ei aina kuitenkaan jaksa tai huvita. LÄHTEÄ. Eikö ole kummallista? Vatuloin ja vatuloin kamppeideni kanssa, kurkistelen ikkunoista jos vaikka satais kerrankin puukkoja tai paskaa. Inhoan tätä epävarmuden hetkeä ja sisäistä jaakobinpainia itseni kanssa. Mielessä käy tuhat kertaa kysymys onko mun pakko?

JOS en lähde tien päälle, seurauksena on päänsärky ja tukkoinen olo niin kropassa, aivoissa ja mielessä. Olotila menee ohi, tämän olen oppinut vuosien kuluessa. Onneksi niin, koska tilannehan olisi muuten kestämätön. Ennen asia oli vaikeammin handlattava, mutta nykyisin uudeen itseymmärryksen tiellä, minulla on myös helpommin siedettäviä aamulenkittömiä päiviä. Aamulenkki on rutiininomainen tapa, josta voin poiketa silloin tällöin. En enää kamppaile vastaan, mutta mielelläni lataan akkuni aina jos mahdollista. Yksinkertainen hyvä selitykseni jatkuvalle juoksunpoltteelle tiukkoihinkin aamuaikatauluihin upotettuna on se, että olen ”parempi ihminen, vaimo ja äiti kun käyn vetämässä lenkkini”.

Parempi ihminen ? Tutkitusti aamun liikuntatuokion jälkeen olet sitä. Fyysinen liikunta saa kropan toiminnot hereille verenkierrosta aineen vaihduntaan ja hormoneista aivotoimintaan. Saat oikeasti energiaa, joka vie pitkälle päivään. Hyvä energiataso johtaa toimintaan, tarmoon ja rukseihin päivän To Do-listalla. Saat suoritettua asioita tehokkaammin, saat aikaan asioita. Samoin hyvä energia kantaa eteenpäin päätöksissä ja valinnoissa pitkin päivää muissakin asioissa. Jaksat paremmin ja syöt paremmin. Teet parempia valintoja. Olet mukavampi ihminen 🙂

Miten niin hyvää energiaa? Aamulenkin aikaansaaman hormonaalisen vasteen myötä muisti paranee, keskityt paremmin ja olet toimintakykyisempi. Lenkkiin käytetyn ajan ja vaivan saat monikertaisesti takaisin päivän muissa hommissa, vuorovaikutustilanteissa, haasteissa ja valinnoissa. Varsinkin kestävyystyyppisessä liikunnassa on kuulemma (tätäkin on tutkittu jossain) hetkiä, jolloin kaikki kroppasi stressihormonitasot ja endorfiinien tuotanto ovat tasapainossa, ja tästä seuraa kirkastumisen ja oivallusten sarja ajatuksissa.

cof

Aamun liikunta voi olla mitä vain. Minä yleensä juoksen parilla poikkeuksella. Kävelylenkkejä teen pari viikossa, aina jalkatreenien jälkeen, muu ei olisi edes järkevää. Usein myös pyöräilen. Pikapelastajana toimii aamu-uinti ympärivuoden vieressä virtaavassa Oulujoessa ellen lenkilleni ehdi. Jotkut joogaa aamuisin. Tai meditoi tai käyvät uimahallissa uimassa. Tai jumppaavat ja onpa salillakin kukon laulun aikaa treenaavia nähty. Makuasia, ja mitä mistäkin irti saa on varmasti yksilöllistä. Minulle paras kombo on happirikas ilma yhdistettynä askelten tai liikkeen tasaiseen rytmiin ja ajatusten virtaa hengityksen tahtiin. Heti herättyäni en lenkille säntää, sitä kun edeltää parin tunnin työrupeama, mutta kun aikaisin herää niin lenkkiäkin ehtii vielä kutsua aamulenkiksi.

Aamulenkin teko vaatii aikaa ja järjestelyä eikä kaikille välttämättä mahdollista. Mieti kuitenkin hetki, ensimmäisenä tulevan ”ei onnistu minulta” sijaan. Olisiko järjesteltävissä? Ole luova, valmistele illalla asiat niin ettei aamulla tarvitse kuin lähteä liikkeelle. Suosittelen kokeilemaan. Viikon tai kaksi 🙂 näin alkuun. Ja hei, kesällä niin mahdottoman paljon helpompaa ! Testaa 2 viikkoa ja olet aamusta lähtien täynnä energiaa!
-full charged 🙂

Ihania, silmät avaavia aamulenkkejä Sinulle!

-M-

20160925_111215

 

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s