Love my feet – part 2

Miten liikunta-addikti huolehtii hyvin jaloistaan? Edellinen blogipostaukseni keskittyi vahvasti jalkateräni ongelmiin ja vaivoihin, ja päätyi päätökseeni tehdä jotain jalan kuntoon saattamiseksi. Toteutukseen tarvitsen sitkeyden lisäksi ratkaisuja, jottei hommat jää taas puolitiehen.

Tästä tulisi todennäköisesti kuivahko asiateksti, jos olisin ihmisen anatomian ja fysiologian asiantuntija. Onneksi bloggaajana saan ja voin keskittyä omiin yksilötason ongelmiini ja ratkaisuihin, joista jokainen lukija voi poimia harkintakykynsä mukaan joko motivaatiota tai oivalluksia omaan treenielämäänsä.

Aloitan nyt siitä mitä olen itse päättänyt tehdä jalkojeni eteen. Jos oikein positiivisesti ajattelisin, niin vaivat loppuisivat näillä toiminnoillani, ja jalkaterä olisi yhtä hyvässä kuosissa kuin joskus aiemmin. Olen kuitenkin realisti; tyvinivel kääntyy jo niin ilkeästi sivuun, että yksistään jos saisin edes himpun oikaistua sitä, niin se varmasti parantaisi tilannetta tai ainakin siirtäisi kirurgin veitsen alle alistumista ja nivelen jäykistämistä kauemmas tulevaisuuteen.

Ensiksi varaan tietysti ajan fyssarilleni vaikka nolottaa mennä ja myöntää olevansa taas tässä tilanteessa. Askelluksessani ja jalkaterän linjauksessa ja toiminnassa juostessa ei ole suurta vikaa, siitä kiitos ! (analysoitu juoksumatolla muutama viikko sitten). Päätin kuitenkin käydä vastaanotolla ihan vain motivoitumassa jalkajumppaan, ja ajattelin kalastella samalla vielä jonkun uuden tehokkaan liikevinkin sieltä mukaani 🙂 Toiseksi jatkan sitä kesken jäänyttä jalkajumppaani. Tarkoitus on vahvistaa holvikaarta, sen ja päkiän toimintaa ohjaavia lihaksia. Tähän minulla on muutama hyvä liike päivittäiseen jumppaan. Ei oikeasti paljon vaadi, mutta miten lie jäänyt toteuttamatta..Kolmanneksi suunnitelmissa on hyvä jalkahuolto. Hieronta ja jalkaterien mobilisointi (=kierrot ja vääntelyt) joko ihan itse tehtynä tai sitten jonkun muun toimesta (treenikaveri on aika hyvä apu tässä, kun laiskuus iskee) 🙂 Weledalta löytyy hyvä öljy jalkojen hierontaan (Arnica Massage Oil), joka rauhoittaa ja hoitaa pienellä lämpöefektillä, tykkään myös sen tuoksusta. ”Omahoitona” työpöydän ääressä istuessa pyörittelen jalkaterän alla pientä palloa (nyt käytössä pesäpallo paremman puutteessa). Pallohieronta lisää mukavasti verenkiertoa ja tuntuu jalkapohjassa hyvältä. Näiden lisäksi keskityn huolellisesti käyttämään apuvälineitä toisin sanoen en unohda käyttää niitä. Juoksulenkeille jalan teippaus toimii yllättävän hyvin (suoristaa tyviniveltä oikeaan asentoon ja ohjaa lihasten toimintaa). Tai vähintäänkin käytän varpaan suoristajaa (pala, joka tulee isovarpaan ja kakkosvarpaan väliin), jota taas joku asiantuntija ei suositellut (mene ja tiedä näistä sitten), minun jalkani ovat tykänneet. Lopuksi yksi ehdottoman tärkeä juttu: Käytän hyviä kenkiä. Työssä, treeneissä ja vapaa-ajalla.

Olen muuten aina ajatellut, ettei minulla ole kenkäongelmaa eli olen niin fiksu ja läksyni oppinut… että käytän tarkoituksen mukaisia ja hyviä kenkiä, teen sitten mitä hyvänsä. Menipä sekin ajattelu tai ajattelemattomuus uusiksi kun vaivat iski. Juoksukengät (4 paria tällä hetkellä käytössä) ovat ok, pohjallisilla ja ilman, minun jaloilleni oikeanlaiset pitkällisen etsimisen ja perehtymisen tuloksena.

Treenikenkinä salilla olen käyttänyt Adidaksen painnonnostokenkiä, johon tulee nyt muutos. Ostin kengät lähinnä painnonostoharjoitteluun enkä ainoastaan ”kyykkykengiksi” niinkuin nykyisin monella on tapana. Ne tuntuivat vakailta ja hyviltä jalkaan ja salitreeniohjelmassani on lähes aina raskaita punnerruksia, vetoja, soutuja ja kyykkyjä jalkojen päällä vapailla painoilla, joten kengät ovat siinä mielessä jopa perustellusti tarpeelliset salitreeneissänikin. Koska en omista hyviä muita treenikenkiä, niin sattumalta nämä addut ovat olleet jaloissa sitten kaikissa treeneissä koko ajan. Raskaampien liikkeiden jälkeen ne voisi ja olisi jopa järkevää vaihtaa kevyempiin. Monessa liikkeessä kengältä vaaditaan joustavuutta pohjasta, jota näissä ei luonnollisesti ole. Ajattelin kyllä ostaa perustreenikengät Adidasteni rinnalle kun sopivat sattuu kohdalle, mutta ilmeisesti ei ole sitten sattunut. Ohjatessani asiakkaita salilla olen työkenkinä käyttänyt, uskokaa tai älkää, tyttäreni vanhoja jumppakenkiä…ei ehkä ihan viisain veto minulta. Ne ovat ehjät, mutta loppuunkäytetyt.

Näissä mietteissä ehdin melkein kauppaan uusia treeni- ja työkenkiä katsastamaan kun sain kuin tilauksesta yhteistyötarjouksen kenkätestistä Color4Care:lta (Tennarit) Päätin testata Bagheeran Wave -tennareita, ja suunnitelmissa oli kokeilla miten nämä soveltuisivat työtennareiksi treeniohjauksiin, vapaa-ajalle tai ehkäpä jopa kevyiksi treenikengiksi kuntosalille.

Pienen kenkätestini tuloksena olin positiivisesti yllättynyt, kuinkas muutakaan? – kyynisimmät kommentoisi. Kerrottakoon tässä vaiheessa, että minulle on itsestään selvää kirjoittaa rehellinen mielipide eikä minulla ole tarvetta muuhun. Toiseksi teen yhteistyötä vain ja ainoastaan työhöni tai harrastuksiini liittyvistä itse hyviksi ja sopiviksi katsotuista jutuista ja tuotteista. UGH ! olen puhunut ja sainpa sanottua tuonkin. Jatketaanko asiaan?

Bagheeran Wave-tennari on tarkoitettu sekä vapaa-ajan kengäksi että työkäyttöön esimerkiksi hoitoalalle.  Mielenkiinnosta päätin testatata Wavea myös kevyenä treenikenkänä, sellaisethan itselläni oli haussa. Eikä ollut moitteen sanaa vaikka hakemalla yritän nyt jotain kriittistä keksiä. Wavet sopivat mielestäni kuntosalille ja perustreeni onnistuu niillä loistavasti siinä missä muilla normaaleilla treenikengilläkin. Ilmavuus ja keveys näissä on vain plussaa ja sopivan ohut pohjamateriaali takaa hyvän tuntuman alustaan ja lattiaan. Pohjien pito (grippi) oli normaali (salimme hack-kyykky laitteessa luistavat kaikki kengät, levy tarvitsisi karhennusta). Liian paksupohjaiset ja vaimennetut lenkkarit ovat salitreenissä huonoin vaihtoehto (näitäkin näkee käytettävän). Kyykky/painnonnosto -kenkiä taas ei mielestäni tarvitse hankkia ennenkuin sitä malmia tangon päässä on oikeasti jo kiekkokaupalla. Poikkeuksen tähän tekee esimerkiksi nilkkojen liikkuvuusongelma (kengissä oleva korotus kantapään alla auttaa), joka sekin hoituu toisaalta laittamalla kyykätessä kantapäät matalan levyn tai lankun päälle. Itse olen ennen Adidaksia kyykännyt onnistuneesti sukkasillani, jolloin tuntuma painoihin ja lattiaan on hyvä (parempi kuin pehmeillä ja paksupohjaisilla kengillä).

Jos tuntuu, että haluat satsata kuntosalitreeneihisi, ja olet jo hieman edistynyneepi treenaaja, niin hyvien kyykkykenkien osto voi olla paikallaan. Näiden lisäksi heität kassiin myös kevyemmät treenikengät (saat joustavuutta esimerkiksi pohjeliikkeisiin), jotka voi vaihtaa jalkaan raskaampien liikkeiden jälkeen. Aloittelijalle ja tavalliselle treenaajalle riittää mukavat ja hyvät perustreenikengät.

Nyt on vaikeus päättää käytänkö Bagheerojani töissä vai treeneissä 🙂 Tuosta mallista oli myös kaunis fucshia -väri ja vähän harmitti ensin turvalliseen mustaan päätyminen, joten voisin nyt ajatella tilaavani toisen väriset toiseen käyttöön 🙂 Selailin Color4Caren muita verkkokaupan tuotteita ja kenkiä omaa mallia hakiessani ja olin yllättynyt valikoimasta; hyviä ja laadukkaita merkkejä kuten Birkenstock , Merrell ja Hummel

Kannattaa käydä Color4Care:n verkkokaupassa ainakin katsomassa jos tarvetta on hyville kengille töihin, treeneihin ja vapaa-aikaan. Pitäkää huoli jaloistanne, minäkin yritän taas paremmin asian muistaa. Toki kuvia tähän juttuun ottaessani, Ig-tiliäni sekä muita kuviani selatessani huomasin, että jaloistani on enemmän kuvia kuin naamastani…
Kertokoon se asioiden tärkeys järjestyksestä ja hyvästä, syvästä rakkaudesta

-M-

YHTEISTYÖSSÄ     Color4Care

 

 

 

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s