Porkkanoita kakkuun

Tykkään porkkanoista. Ne ovat energiatiheydeltään (vähän kaloreita suhteessa massaan/määrään) loistava lisä ruokavalioon, monipuolisesti hyödynnettävissä, maistuvat hyviltä ja sisältävät lukuisia terveyttä ja hyvinvointia edistäviä juttuja, joista lista lopussa. Niinpä pyrin pitämään porkkanoita aina jääkaapissani. Porkkanapusseja saattaa kertyä viikon mittaan kaupasta ”varmuuden vuoksi” useita. Jotkut niistä ovat tästä syystä mallia ”ei houkuttele enää raakana syömään”, mutta toisaalta ihan käyttökelpoisia vielä.  Yleensä nämä hylkiöporkkanat käytän raasteena ruoan seassa (jauhelihakastikkeet tms.), joskus ne päätyy kakkuun niinkuin nyt. Tällä ohjeella tulee mielestäni fantastisen hyvä porkkanakakku; sopivan makea minun suuhuni, mutta rasvalla ja sokerilla ei mässäillä kuten perinteisimmissä versioissa. Mikään ton-ton tämä resepti ei ole, ja sekin on mielestäni välillä ihan plussaa, koska muut raaka-aineet extemporekakkuun saattavat löytyä jopa omasta kaapista eikä kauppaan tarvitse tämän vuoksi lähteä.

PORKKANAKAKKU (suluissa käyttämäni tuote)

75 g voita
1,5 dl fariinisokeria
3 kananmunaa
5-6 kpl porkkanaa raastettuna
1 appelsiinin kuori raastettuna
2 dl spelttijauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
50 g pähkinä- tai mantelirouhetta

Kuorrutus
200 g maustamaton tuorejuusto (vähärasvainen)
1 prk sokeroimaton, maustettu rahka/skyr (Lindahls Choco-Blanco)
1 rkl tomusokeria
1 rkl puristettua appelsiinimehua (sitruunan mehu)

Koristeluun
Appelsiinikuoriraastetta, manteli/pähkinärouhetta, pähkinöitä tms.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele ja jauhota kevyesti pyöreä kakkuvuoka (24-26 cm halkaisija). Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri ja lisää sitten kananmunat yksitellen vatkaten. Lisää porkkana- ja appelsiinikuioriraaste. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe, kaneli ja pähkinärouhe. Sekoita hyvin. Kaada vuokaan ja paista n. 45-50 min. Sekoita kuorrutteen ainekset ja levitä jäähtyneen kakun päälle. Koristele mieleisellä tavalla.

selfpJaoin kakkuni 12 palaan ja laskin suuntaa antavat makrot ym. yhdelle palaselle:
229 kcal
8 g proteiinia
24 g hiilihydraattia
11 g rasvaa
2,5 g kuitua
15 g sokeria (teollista, lisättyä sokeria 14 g)

KAKKU ei siis ole varsinaisesti mikään täydellinen terveysherkku, mutta aika paljon parempi kuin ”normaali” versiot porkkkanakakuista ja -piirakoista, joissa ei yleensä rasvassa ja sokerissa säästellä (niitäkin on tullut tehtyä). Sokeria ruokavaliosta karsivalle ja karttavalle tässä on makeutta jo riittävästi. Ajattelin itse vielä vähentää tuosta fariinisokerin määrän 1 dl:iin, jolloin päästään sokerinmäärässä 10 g kakkupalaa kohti (jaoin siis kakun 12 palaan ja aika hyvän kokoinen yksi pala oli, ei jäänyt vain suupalaan:) ) Täysjyväspelttijauhoja tykkään käyttää leipomuksissani perinteisten vehnäjauhojen tilalta, mutta jos tavallista vehnää käyttäisin, niin siitäkin etsisin täysjyväversion. Eikä mikään estä sinua kokeilemasta sokerin tilalla muita makeutusratkaisuja, samoin jos haluat tuunata oman versiosi kenties maidottomaksi. Päätin itse tehdä nyt tällaisen ”välimallin” kakun, joka maistui kaikille. Herkkuhetki kahvin ja ystävien kanssa on joskus enemmän kuin paikallaan ❤ ja siihen tämä kakku sopii loistavasti. Suosi arjessa porkkanaa kuitenkin enemmän muissa käyttöyhteyksissä : raakana kokonaisena, raasteena, siivuna tai suikaleena, mehuksi puristettuna, keitettynä, höyrytettynä, paahdettuna jne. salaateissa, lisäkkeissä, kastikkeissa, laatikko yms.ruuissa jne.

SUPERPORKKANA (tutkitut ja uskotut hyödyt)
Porkkanassa on valtava määrä vitamiineja (A-, C- ja E-vitamiineja ja B-monivitamiineja), kuten myös antioksidantteja ja mineraaleja. Porkkanoissa on vain vähän kaloreita (33 kcal / 100 gr). Porkkanoissa on niin paljon ihmisen terveyttä ja hyvinvointia edistäviä aineita, joten niitä kannattaa suosia ja pitää perustuotteena päivittäisessä ruokavaliossa:

  • torjuu ennenaikaista ikääntymistä
  • se säätelee verensokeria
  • parantaa kehon vastustuskykyä
  • ravitsee ihoa
  • virkistää mieltä
  • vahvistaa kynsiä ja hiuksia
  • vähentää nesteen kertymistä ja toimii nesteenpoistajana
  • lisäksi positivvisia vaikutuksia mm. kehon ph-arvoon, anemiaan, verisuoniin, verenpaineeseen, luustoon, hampaisiin, suun terveyteen, näkökykyyn….
    ja niin edelleen 🙂

Hyviä herkkuhetkiä Sinulle !

-M-

 

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s