Talviuimarin tarina

Ähtäri. Ensin sinne olivat menossa Lumi ja Pyry, sitten myös puolivahingossa minä. Viime viikolla luin jostain tiedotteesta, että Ähtäriin suuntaa myös Seppälä ja luultavimmin se ei tarkoita nyt mitään vaatteisiin ja muotiin liittyvää. Tämä juttu on tuttu tarina siitä, kuinka vuosi tai puolivuotta sitten ei olisi voinut millään lailla ikimaailmassa uskoa tekevänsä jotain itselle utopistista juttua vaikka kuka niin uskottelisi.  Että
– hei kuule Marika, ensi vuoden helmikuussa uit kilpaa Suomen Mestaruudesta.
– Heh.heh..kylläpä jutun keksit.
En ole koskaan uinut kilpaa, uinut kylläkin, mutta pääsääntöisesti kellunut rennosti vain virran mukana 🙂

Talviuinti tai avantouinti ei ole minua kiinnostanut koskaan. Minulla on lämmin sydän, mutta kylmät veret :), palelen ja tykkään villasukista ympärivuoden. Uimaan olen uskaltatunut kesällä vasta kunnon helteillä. Olen lukenut avantouinnin terveysvaikutuksista ja sen aikaansaamista endorfiinipiikeistä ja rentoutusvaikutuksista. Eikä siltikään ole tuntunut yhtään mun jutulta tai elämäni to do-listalla olevalla haaveella. Ei todellakaan, ajatuskin talvipakkasesta ja uimisesta jäiden seassa..hyi hem..tti !!!! En olisi siis ikinä uskonut, että minä edes menen talvella avantoon saatikka uisin oikeasti matkaa luonnonvesissä keskellä Suomen talvea. Ja kun mikään ei riitä niin vielä Ähtäri helmikuussa 2018 Talviuiniin SM-kisat ja I`m IN. Kuinka tässä pääsi näin käymään? Kaiken tämän ihmettelyn lisäksi olen viime viikkoina läpsinyt itseäni henkisesti poskille kisoihin ilmottautumisesta, miksi ihmeessä mulle ei avanto kotirannassa riittänyt?

Kesällä mulla jäi tämä uintihomma päälle. Käyn aamuisin lenkillä, yleensä juosten ja koirani kanssa. Tavaksi on muodostunut juosta suoraan lenkin päälle kotini vieressä virtaavaan Oulujokeen, sekä koira että minä. Useimmiten mukaan liittyy myös Minni-kissa, joka viihtyy seurana rannalla tai laiturilla. Pitkin kesää olin miettinyt uutta haastetta itselleni. Kaipasin riittävän haasteellista, jotain johon joutuisin itseäni ”potkimaan”, jotain mistä saisi pitkästä aikaa kunnon ”minä tein sen” tunteen. Jotain missä voisi ylittää itsensä. J-O-T-A-I-N, mutta mitä?  Mietin kaikki vanhat lajini läpi ja kaikki mahdolliset aiemmat kiinnostuksen kohteet. Tajusin, että useimmat mieleeni tulevat jutut vaatisivat liikaa aikaa, ja toisaalta en ollut valmis tinkimään muista harrastuksistani. Jotain haastavaa, mutta helposti ja nopeasti toteutettavaa eikä olisi ainakaan salihommista pois.

Niinpä löytyi UINTI. Uinti joka aamu. Uinti ruskan värjäämällä joella kylmässä vedessä. Ai että, se olis vasta jotain…Tuli syyskuu. Aamu-usva joella, kaunis joenranta ruskan värjäämine puineen ja minä uin. Koira siirtyi kissan seuraan kannustusjoukkoihin ja tyytyi kahlaamaan rantavedessä tai istui laiturilla. Vesi ei tuntunut kylmältä kun hommaa harrasti joka aamu. Enhän minä kilometrejä uinut, pointtina oli vain uida hetki ja pitää homma sopivan lyhyenä, jotta ”en ehdi tänään” -selitys ei juolahtaisi päähäni. Ei silloinkaan kun sataisi vettä vaakaan, syysmyrsky jylläisi ja olisi kaikinpuolin mukavampaa painua heti lenkin jälkeen lämpimään suihkuun.

Ruskauinti tuli siis suoritettua ja tavoite siirtyi päässäni eteenpäin. Miltä tuntuisi uida pakkasella ? Uinti jääriittaisessa vedessä? Päätin tosissaan haastaa lämpöä rakastavan itseni ja aamu-uinnit jatkui. Eikä vieläkään tuntunut kylmältä, juttuun oli jo koukuttunut mukavasti. Jos en aamutöiden vuoksi ehtinyt lenkille, niin uinti oli aivan huikea aloitus päivään. Siitä seurasi äärimmäisen energinen ja hyvä olo. Päivä lähti käyntiin ilman juoksuaddiktin lenkkiäkin, asia jonka arvon vain toinen aamulenkkeilijä ymmärtää.

selfpSitten tulikin pakkaset, ensilumi ja jopa kuutamoaamut. Olin ihan fiiliksissä, tuuletin ja kirmailin joen rantaan kuin naparetkeilijä tai vuorikiipeilijä saavuttaessaan vihdoin kohteensa. Ei muuten tuntunut kylmältä ! Konnun Uimaseuran muut jäsenet seurasivat edelleen perässä, liekö sitten innoissaan vai peloissaan ”milloin tuo hullu lopettaa? ”

Talven tehdessä tuloaan ongelmaksi pikkuhiljaa jäätyvässä joessa alkoivat muodostua rantajäät. Rikoin jään polkaisemalla askeleet sen läpi, jonka seurauksena sääriin ja nilkkoihin tuli mustelmia ja muita vähemmän mukavia viiltojälkiä. Kylmässä vedessä kipua kun ei tunne. Uintireissuihin piti varautua jäänmurtaja-asenteella ja varustuksella (rautatanko). Viikkojen edetessä ongelma oli käytännössä ohittamaton paikka; rantaan muodostuva jää oli niin paksua, ettei sitä saanut enää rikki hakattua. Ärsytti. Tähänkö tämä nyt sitten jää ?

Ei onneksi jäänyt. Kun jostain innostun saatun olla pirullisen sitkeä etsimään tapoja millä suunniteltu juttu jatkuu vaikeuksista huolimatta ja saadaan maaliin. Nyt ei se työ kauan kestänyt, koska nopealla selvityksellä löytyi Oulu ❤ ja kaupungin aukipitämä ”avanto” Oulun Talviuimareille. Paitsi, että avanto oli oikeasti suuri sulana oleva alue samaisen Oulujoen rannalla, jossa pystyi uimaan hyvin eikä homma jäänyt vain pulahdukseksi. Ajattelin pitää harrastusta yllä ja suunnittelin käyväni kerran viikossa Oulussa uimassa. Siitä se ajatus sitten lähti.. Oulun uintireissuilla (SaunaMukaan-tapahtumat) kuulin kisoista ja ennenkuin olin huomannutkaan olin luvannut kisaavani SM-kisoissa.

 

oznorSain kotirantaani avannon jouluaattona puolituntia ennen joulurauhan julistusta. Tarkoitus oli pitää kylmänveden sietoa yllä käymällä avannossa pari kertaa viikossa ja tottakai endorfiiinipiikkien vuoksi 🙂 Uinti jäiden seassa tuo aamulla täydellistä energiaa päivään tai illalla todella rentoutuneen olon ( kummallakin tavalla toimii ). Yksi avanto reissu/päivä on ihan jees. Parasta mielestäni on kuitenkin yhdistelmä lämpimän saunan kanssa eli uimaan, saunaan, uimaan..jne. Kerta kerralta vesi on lämpimämpää ja saunaan on mahtava mennä pintaverenkierron höökätessä maksimitehoilla. Saunassa voi istua pitkiä aikoja ennenkuin tulee tunne läkähtymisestä. Voin sanoa että olen koukussa, todella oznorkoukussa.

Kesäisen itsensä haastamisen tarpeen seurauksena olen siis menossa Talviuinnin Suomen mestaruuskisoihin. Matkana 25 m rintauintia. Olen valmistautunut käymällä kotiavannossa 2-3 krt viikossa ja hiomalla kuntoa 🙂 kohdilleen salilla ja lenkeillä. Lajitreenejä olen tehnyt tasan kaksi uimahallissa. Tuntui, että pitää ottaa tuntumaa kisamatkaan, hioa uintitekniikkaa ja opetella lähtö ja maaliin tulo niin, ettei ainakaan tule diskatuksi. Nyt mua jännittää. On ihan mahtavaa, kun saa tuntea orastavaa ”kisajännitystä” pitkästä aikaa vuosiin. On kiva suunnitella valmistautumista ja viimeistelyä, ei sillä, että olisi jotain tuloksellisia tavoitteita (niitä en kaipaa yhtään) vaan haastetta on oikeasti siinä, että uin todella tuon 25 m kilpaa keskellä Suomen talvea järveen tehdyssä altaassa ja tämä kaikki on minulle aivan uutta. Matka on viime viikkoina alkanut tuntumaan pidemmältä ja haastavammalta kuin aluksi ajattelin, mutta onneksi kisapaikalla on kuulemma pintapelastajat paikalla 🙂 Aion käyttää KOKO viikon ”powerhour”nit tuossa hetkessä kun laskeudun veteen.

Nyt tuntuu, että oikeasti pelkkä avantouinti olisi ollut liian helppo juttu minulle vaikka kesällä sekin tuntui hurjalta. Monta kertaa on tehnyt mieli jättää uinti väliin, voisipa sanoa, että todella monesti. Heikkoina ja laiskoina hetkinä olen vain sitten päättänyt mennä, en ole antanut itselleni mahdollisuutta luovuttaa, ja nyt tuntuu, että tämä talviuinti haaste on ollut juuri niin riittävä kuin minä tarvitsinkin. Uinti eikä pelkkä avantopulahdus ja vielä kisat siihen päälle on minulle itseni ylittämisen paikka todella ja toivottavasti pääsen ”minä tein sen”- fiiliksen kokemaan lauantaina.

Hyvää viikonloppua! Pysy kuulolla, jos menee hyvin niin kisaraporttikin varmasti tulee ja ehkäpä pari vinkkiä talviuinnin aloitukseen 🙂

-M-

selfp


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s