Syysstartteja?

Muistin yksi kaunis syyspäivä, että viime vuonna oli puhetta syysstarteista. Laitoin elokuussa joka viikko uuden stepin toteutettavaksi ja samat toimii kyllä edelleenkin, jos vain toteutus onnistuu. Miksi näitä sitten kertailemaan? – No, minä ainakin tarvin itse vähän muistutusta 🙂 Tänä vuonna otetaan siis lyhyt kertaus ja yhdellä kertaa lista kaikista: Korjaa kohdilleen joka viikko yksi uusi juttu, kaiken uudistaminen kertarysäyksellä johtaa useimmiten, no, ei sitten mihinkään. Tämän syksyn extrana lisäilin ”vinkkivitosia” heikkojen hetkien tueksi ja sudenkuoppien välttämiseksi.

VIIKKO 1 : RUOKA JA JUOMA 🙂
Mahdollinen kesäpöhö lähtee tällä. Lisäksi aineenvaihdunta nousee uusille kierroksille ja energiaa riittää tasaisesti pitkin päivää. Ei tule mahalaskuja sohvanpohjalle työpäivän jälkeen ”verensokerivuoristoradan” seurauksena.

1. Siivoa kaikki rasvaiset ja sokeripitoiset ym.turhat herkut pois.
2. Syö riittävän kokoisia annoksia tasaisin väliajoin, älä napostele!
3. Lisää kasviksia,marjoja ja hedelmiä joka aterialle.
4. Huolehdi riittävästä kuidun saannista.
5. Muista, että tarvitset myös rasvoja, hyvälaatuisia sellaisia.
6. JUO VETTÄ tasaisesti pitkin päivää.

Yksinkertaisia asioita periaatteessa, ei pitäisi siis olla vaikeaa 🙂

VINKKI VITONEN: Älä mene nälkäisenä kauppaan. Jos on pakko niin tiedosta se pieni ärhäkkä tyyppi olkapäälläsi, joka on valmis poimimaan kaikki maailman ”mättöeväät” ostoskoriin, koska … ”olen niin ansainnut nämä, pitkä ja raskas työpäivä ” jne.
-> älä siis kuuntele tuota olkapääpirua !

VIIKKO 2 : LIIKUNTA, KUNTOILU JA URHEILU
Seuraavaksi päivitetään urheilu, kuntoilu tai liikunta 🙂 , ihan millä tavalla itse omaa harrastustasi kutsutkaan.

1. Jos treeniohjelmasi on mielekäs, tukee tavoitteitasi ja olet motivoitunut, jatka sillä
2. Jos kaipaat muutoksia tai asetat uusia tavoitteita, tee suunnitelmat sen mukaan
3. Jos kyllästyttää, ole avoin uusille lajeille ja kokeile !
4. Jos et ole vielä harrastanut säännöllistä liikuntaa, lisää maltillisesti sitä viikkoosi. Pikku hiljaa lisäten kertoja ja kestoa.
5. Jos olet kangistunut aina samoihin juttuihin, monipuolista -> lihaskuntoa, aerobista kuntoa ja liikkuvuutta kehoon. Laajenna lajivalikoimaasi tai mieti voitko muuttaa treenityyliäsi/tapojasi ?
6. Lisää hyötyliikuntaa, jos olet painonpudottaja ja/tai arjessasi aikaa ja resursseja on rajallisesti
7. MOTIVOIDU -> mieti mikä motivoi sinua treenaamaan? Yksi motivaation lähde voi esimerkiksi olla pelkästään OMAN HYVINVOINNIN lisääminen, ja sitähän liikunta ensisijaisesti elämään tuo 🙂

Hikisiä treenejä ja liikunnan iloa Sinulle!

VINKKI VITONEN: Jos laiskuus iskee (siis laiskuus eikä väsymys), lupaa itsellesi, että 15 min lenkki/liikuntatuokio riittää ja lähde liikkeelle ! Useimmiten 15 min kuluttua oletkin valmis jatkamaan vielä toiset 15 min jne. -> lähde siis liikkeelle vaikka vain 15 minuutiksi !

VIIKKO 3: PALAUTUMINEN, LEPO JA UNI
Hyvään alkuun on jo päästy kahden viikon aikana: Ruokailut sujuu ja treenit kulkee, motivaatio ja innostus on taas huipussaan. Kehittyäksesi ja palautuaksesi sekä varmistaaksesi kehosi optimaalisen toiminnan kohti tavoitteitasi, tarvitset treenin ja ravinnon lisäksi levon ja unen. Huolehdi tarpeeksi pitkistä yöunista (unentarve on sekin yksilöllistä, mutta yleisesti n.8 h on riittävä määrä aikuiselle) ja lepopäivistä ja -jaksoista treeniesi välissä.
Tavoitteellisesti kovaa treenaavan ja varsinkin himoliikkujan on erittäin tärkeä osata kuunnella kroppaansa ja osattava myös ajoittaa riittävä määrä lepoa treenien väliin. Väsyneenä treenaaminen on kynttilän polttoa molemmista päistä parhaimmillaan.
Aloittelevan treenaajaan suurin haaste menestyksen tiellä on aidon väsymyksen ja laiskuuden erottaminen toisistaan, varsinkin jos se liikkumaan lähteminen on ollut aikaisemmin vaikeaa. Kuuntele itseäsi, älä luovuta, tämä on matka muutokseen jota et halua jättää kesken !
Loppuun jostain vasta lukemani aiheeseen liittyvä ohje, joka on niin hyvä, että jäi jopa mieleen 🙂

” lepää ennenkuin väsyt, niin et ole väsynyt koskaan ”

VINKKI VITONEN: Lopeta some ym.kännykän, tabletin, tietokoneen näpräily ja selailu hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa ! -> hyvä, hyvä neuvo, mutta niiiiiin ihmeen vaikeaa toteuttaa!

VIIKKO 4: TAHDONVOIMAA, TASAPAINOA JA ELÄMÄÄ..
Uusi viikko aluillaan ja syysstartti jatkuu, eikö vain? Hyvä ravinto, riittävä määrä treeniä ja liikuntaa sekä tarpeeksi unta ja lepoa, mitä vielä lisätään?
Tahdonvoimaa ja mielenlujuutta. Syttymistä treeniin ja liikunnan iloa. Sinulle😊

VINKKIVITONEN: Ennenkaikkea ole myös armollinen itsellesi.  Elämä ei ole suoritus eikä projekti. Sopivasti joustava suhtautuminen niin ruokaan kuin liikuntaan toimii niin paljon paremmin kuin mitkään kiellot, ehdottomuudet ja rajoitukset.

” Life is what You make of it
         – and mostly how You see it ”

-M-

 

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s