Raakasuklaapäivä

Raakasuklaan tekijäni ja sen makumaailmaan minut perehdyttänyt tyyppi muutti viime syksynä 600 km päähän, ja niinpä minä olen jäänyt ilman herkkujani. Hieman on ikävä, maisteltavana kun oli useimmiten perjantaisin viikonlopun kunniaksi jokin ”uusi” versio tai mitä erilaisimmilla lisukkeilla ryyditetyt suklaat. I LIKED A LOT ❤ Varsinkin kun ei itse tarvinnut tehdä mitään herkkupalojen eteen (paitsi herkutella).

Nyt olen siis ollut välillä jo hieman epätoivoinen kun ostamani valmiit raakasuklaat eivät ole itsetehtyjen veroisia. Onko niin, että tuoreus ja samalla maku kärsii kun ne pakataan ja hyllytetään hetkeksi vai onko raaka-aineissa sitten eroja ? En tiedä, aika valistumaton raakasuklailija siis olen tai en vain ole löytänyt ”sitä oikeaa”.

Jotenkin olen mieltänyt raakasuklaan teon vaivalloiseksi puuhaksi vaikka minulle  on vannottu monta kertaa homman olevan tosi helppoa ja suklaapalleroiden syntyvän vieläpä ihan käden käänteessä 🙂 Syömäänkin pääsee kun vain hetken malttaa niitä pakastella. Yksi kaunis päivä päätin olla rohkea tai pikemminkin ehkä päätin ”nähdä vaivaa” ja kokeilla hommaa. Kun teki mieli jotain –tiedättehän tunteen…paitsi, että hyppäsin tunteen yli ja siirsin herkkuhetkeni perjantaille. Jouduin tekemään niin koska suklaan pitää kovettua, jäähtyä, kiinteytyä, whatever eli sitä ei saa mussuteltua suun täydeltä samantien kun on se tunne. Mieliteko näiden kanssa siirtyy siis suht vaivattomasti suunniteltuun hetkeen lähitulevaisuudessa 🙂

MIKSI RAAKASUKLAATA ? Paristakin syystä. Ensinnäkin maku on niin täyteläisen suklainen, että 1-2 palaa riittää vallan mainiosti tyydyttämään suklaahimot. Toiseksi tuleekin pitkä ja vaikuttava lista:
Yksistään ”raakakaakao sisältää yli 1200 yhdistettä, eli se on hyvin monimutkainen ruoka-aine. Erityisen paljon kaakaossa on magnesiumia, n. 550 mg / 100 g, joka tekee siitä eniten magnesiumia sisältävän ruoka-aineen maailmassa. Lisäksi kaakaossa on paljon kromia, rautaa ja muita hivenaineita.
Makroravinteiden lisäksi kaakao sisältää mm. suoranaisesti serotoniinia, aivojen välittäjäainetta. Suoran serotoniinin lisäksi kaakao sisältää aminohappo tryptofaania 5% painostansa, josta keho tekee mm. serotoniinia aivoissa. Tämän lisäksi kaakao sisältää muita luontaisia mielihyväkemikaaleja, jotka yhdistetään yleensä esim. rakastumiseen.
Antioksidantteja kaakaossa on enemmän kuin missään ruuassa – sen painosta 10% on antioksidantteja, ja tämä on valtavasti! Antioksidantit suojaavat soluja vahingolta, ja näin hidastavat kehon ennenaikaista ikääntymistä. Hienointa kaakaossa on kuitenkin se, että siitä voi tehdä suklaata. Tästä kaakaosta kun teet suklaata, se ei ole pelkästään voimakasta ja herkullista suklaata, vaan myös terveellisin herkutteluruoka mitä voit koskaan suuhusi pistää!” (PUHDISTAMO)
Puhumattakaan kymmenistä ellei sadoista hyvistä ja ihmiskeholle terveellisistä aineista mitä muissa raakasuklaan valmistukseen käytettävissä raaka-aineissa on! Ja mainittava on toki edellisten lisäksi perushyvä syy ”ei lisättyä valkoista sokeria” vaan aitoja makuja 🙂

Kauppaan siis, ja kauas pitikin mennä, ei löytynyt näitä raaka-aineita ihan lähikaupan hyllystä, suuremmissa  marketeissa voisi olla jotain, mutta en jaksanut juosta näissä. Life, Natural, Ruohonjuuri yms. -kaupoista (ko.kaupoilla on myös verkkokauppoja) löytyy tämän osaston tuotteita ja raaka-aineita sitten joka lähtöön ja paljon muutakin hyvää, luonnollisesti 🙂 Ruohonjuuren valikoima taitaa olla laajin; Oulussa hyvä ja Helsingissä mykistävä (ainakin näin maalaisen silmin). Osa raaka-aineista ja ”makuaineista” voi löytyä jo perusruokakaapin sisällöstä niinkuin  minullakin.

Sitten vaan tekemään. Helppoa oli (mitä ihmettä minä olen vikissyt kuukausia), tavasin pari kertaa ohjeita läpi ja siinäpä suklaamassa valmistuikin. Massa muottiin (jääpalamuotit käy hyvin, silikoniset parhaita tässä) ja pakastimeen. Puoli tuntia pakastusta kuulemma riittää, mutta minä olin onneksi jo siinä ajassa herkkuni unohtanut ja jatkoin muihin juttuihin. PERJANTAIHIN SIIS. Pakastimeni on onneksi vähän keittiötä kauempana, joten hyvin unohduksissa ja hetken ”saavuttamattomissa” herkut säilyvätkin.

HYVIÄ oli, heti ensi kerrasta onnistui 🙂 Seuraavassa ohje Sinullekin, jos raakasuklaan teko kiinnostaa.

RAAKASUKLAAOHJE

125 g kaakaovoita (raastettu ja sulattamaton)
1 dl kylmäpuristettua kookosöljyä (nestemmäisenä)
3 tls juoksevaa hunajaa
1, 5 dl raakakaakaojauhetta
10 g soijalesitiinirakeita
hipaus vanilja-jauhetta
hipaus suolaa
LISÄKSI käytin ”mausteena” näissä rouhittuja pekaanipähkinöitä n. 10 g
Soijalesitiinin sijasta käy mm. lucuma-jauhe 1 dl (unohdin ostaa lucuman, korvasin sen soijalesitiinillä ihan onnistuneesti) Ohjeella tulee n.250g suklaata.

  1. Sulata rasvat (kookosöljy, kaakaovoi) vesihauteessa
  2. Lisää muut jauhemaiset aineet ja sekoita juoksevaksi massaksi
  3. Laita muotteihin kiinteät ”maku”aineet esim. pähkinärouhetta, kuivattuja marjoja pieninä paloina (voit sekoittaa nämä myös suklaamassaan)
  4. Valuta massa muotteihin
  5. Pakastavähintään 30min

2017-01-28-20-04-09VINKKI 1: SUKLAAN voi makeuttaa hunajan sijasta esim. stevialla, agavesiirapilla. LISÄMAUSTEEKSI mielikuvituksen mukaan käyvät pähkinärouheet, manteli, kookoshiutaleet, chili, kardemumma, kaneli… ja esimerkiksi kuivatut marja- ja hedelmäpalat tuovat mukavasti lisämakeutta jos itse suklaassa on sitä sinulle liian vähän. Itse ajattelin seuraavaan satsiin tuhlata kuivatun karpalojauheen, jonka olemassa olon kaapissani olin tyystin unohtanut:
VINKKI 2: Suklaa sulaa huoneenlämmössä. Ota pakastimesta vain kerta-annos, ja säilytä suklaapalat siellä tuleviin herkkutteluhetkiin.
VINKKI 3: Suklaalevyn saat vuoraamalla laakean astian leivinpaperilla levittämällä suklaamassa siihen.
VINKKI 4: Laita erilaisia ”makuaineita” muottien pohjalle ennen massaa niin saat kerralla erilaisia makuvariaatioita.

Suuntaa antavat MAKROT NIINKUIN ON TAPANA / 100 g  -> 956 kcal , 8g P, 30g HH, 98gR , kuitua 14 g. TUHTIA tavaraa siis. Yhdessä kuvassa olevassa palasessa (n.5g) 50 kcal, 0,4p, 1,5 HH, 5g R. VÄHEMMÄN rasvaa sisältäviä ohjeita kuten myös muitakin perusohjeita on netti pullollaan, tässä kohtaa minä en murehdi kuitenkaan rasvan määrää, 5g/pala/herkkupäivä, joten ”no worries” kun kohtuullisuuden periaate on helppo pitää näissä herkuissa.

Lueppa tuolta lisää tarkempia ohjeita ja vinkkejä. Hurahdat varmasti 🙂img_20170126_163530
http://www.ruohonjuuri.fi/ekotietoa/blogi/2012/raakasuklaanvalmistus/

Raakasuklaa on terhakoittava terveysherkku, aivobuusteri, rakkausruokaa ja mitä mainioin luovuuden lähde” enkä edes yritä väittää vastaan !

-M-

 

 

 

 

 

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s