”Avain on MOTIVAATIO” ja syty hyvä ystävä !

Huonoa suomea on tämän päivän otsikkoni ensimmäinen lause. Se on vain puhdas suomennokseni eräästä silmiini osuneesta T-paidan printistä the key is motivation, joka jäi mieleeni pyörimään. Avain menestykseen, onnistumiseen, tuloksiin, kehitykseen, oppimiseen, parempaan, tavoitteiden saavuttamiseen mikä ikinä kenenkin juttu sitten onkaan, on siis motivaatio; otsikkoa hieman avaten. Ilman sitä hyvätkin suunnitelmat kaatuvat ja tavoitteet jäävät saavuttamatta.  Jos siis haluat jotain, kannattaa motivoitua ja hyvin. Se kuinka pitkälle pelkästään motivoituminen riittää, riippuu usein motivaation lähteistä.

Kuntosaliharjoittelun aloittamisessa on useimmiten motivaationa painonpudotus, rasvan poltto, lihasten hankinta läskin tilalle jne. eli toisin sanoen kehon koostumuksen, koon ja mittasuhteiden muuttaminen. Parempi ja itseä miellyttävämpi peilikuva. Motivaatiota ammennetaan tyytymättömyydestä omaan ulkonäköön ja olemukseen. TAI sitten terveydelliset jutut. On ehkä ilmennyt elämäntavoista, ylimääräisistä kiloista, työstä tai yksipuolisesta kehon kuormituksesta aiheutuneita vaivoja ja ongelmia. Arkisissa askareissa tai työssä on tehtäviä, joista on jo hankala selviytyä. Ehkäpä lääkäri tai fysioterapeutti on kehottanut kuntosaliharjoitusten pariin. Hyviä syitä siis motivoitua tekemään itsestä parempi, uusi minä, eikö totta?

Peilikuva, puntarilukema tai terveys. Motivaatio muutokseen on huipussaan ja aloittaminen on siten helppoa. Pitäisi kuitenkin malttaa. Mikään ei tule hetkessä eikä ilmaiseksi. Usein peilikuvaan tai terveyteen liittyvien tulosten saavuttaminen vaatii enemmän aikaa toteutuakseen kuin ihmisillä on kärsivällisyyttä. Kun tuloksia ei heti näy tai ei itse niitä havaitse, seurauksena on motivaation lasku ja innokaan alun jälkeen homma lopahtaa siihen. Nämä kaksi motivaatiota liikkua ja syödä terveellisesti toimivat kyllä siis matkan alussa, mutta jos muutoksesta halutaan pysyvämpää on hommaan sytyttävä. Jotta jaksaa ja haluaa jatkaa vaikkei tuloksia vielä juuri näkyisikään. Itse treenaamisesta täytyy siis oppia tykkäämään ja kovasti. Niin, että lopulta alunperin motivaation herättäneet syyt tulevat ikäänkuin ”hyvänä kylkiäisenä” sen päälle, että itse treenaaminen on niin kivaa. Pakkopullaa kun ei kukaan määrättömästi ja vapaaehtoisesti vedä.

Mikä minua motivoi ? En juurikaan mieti motivoitumista, en varsinkaan peilikuvaa tai edes terveyttä mitenkään erityisenä syynä liikkua. Toimiva, terve, hyvinvoiva keho ja neutraali suhtautuminen (=tyytyväinen)  omaan peilikuvaan (vai voiko siihen olla ikinä tyytyväinen? Kyllä voi ja jossain kohtaa elämässä pitää jo ollakin) ovat minulle kirsikoita kakun päällä ja huippu kylkiäisiä, kuten aiemminkin olen todennut. Säännöllinen, päivittäinen liikunta ja treenaus on minulle sama asia kuin hengittäminen; normaaliin elämääni kuuluva asia sen enempää sitä miettimättä. Treenaan koska pidän siitä. Itsensä haastaminen ja omien rajojen testaaminen on vaan niin hienoa ja olen useimmiten ihan fiiliksissä niistä. On ollut myös aikoja, jolloin kovat tavoitteet ja tulokset ovat minua motivoineet huonoina päivinä. Tulosurheilun aikaa, joka on toistaiseksi ohi.

Välillä minulle tulee nykyisinkin hetkiä jolloin mietin,että onko mun pakko tehdä tätä ? Onko pakko lähteä?  Entä jos jäisin vaan sohvaperunoitumaan suklaalevyjen kanssa…Tästä hetken tunteesta huolimatta kuitenkin lähden. Aina 99 % sti (jätetään nyt tilaa vähän sattumalle). Vaikkei tekisi niin mielikään. Poikkeuksena tietysti oikea väsymys, joka siis eroaa laiskuudesta, milloin tietysti levätään. Salille ”raahaudutttuani” ja  treenin lähtiessä kulkemaan, en edes muista enää sitä toista harkinnassa ollutta vaihtoehtoa illan ohjelmasta. Sohva on vaihtoehto sitten treenin jälkeen :). Vuosien myötä olen oppinut tunnistamaan ja ohittamaan tällaisia omien valintojeni kyseenalaistamisen hetkiä, koska kokemuksesta tiedän mistä hyvä oloni ja mieleni muodostuu tavallisena arkipäivänä.

Siispä jos treenimotivaatiosi on peilikuvan tai terveydellisten juttujen varassa, hae tueksi lisämotivaation lähteitä  ja löydä treenikipinä itsestäsi. Motivaatio avaa ovet ja ehkä pääset sillä kynnyksenkin yli, mutta tie pysyviin tuloksiin ja tavoitteisiin jatkuu vasta kun sytyt treenaamaan. Loppuelämän eväät ja kylkiäiset tulee siinä mukana 🙂

-M-

P.S Kohtasin tällä viikolla salilla yhden asiakkaistani viime syksyltä, jolloin hän aloitti ohjauksessani kuntosalitreenin. Hyväntuulisesti totesi jääneensä raudasta koukkuun. Ihan huippua !

2016-11-25-18-03-14

Jos motivaatio on hukassa niin tuossa on aikaisemmin kirjoittamaani juttua siitä

Jotain juttua motivaatiosta


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s