Miksi bodari juokset ?

Ensirakkauden kohtaaminen on minulle aina herkullisen sykähdyttävä kokemus vaikka tämä tapahtuukin nykyään useamman kerran viikossa. Usein vasta menettämisen hetkellä huomaa asioiden arvon elämässä. Itsestäänselvyyksiä, joihin voi jopa kyllästyä, kun ei tajua, että tämäkin voidaan ottaa sinulta pois. Niinkuin minulle juokseminen. Loukkaannut, särjet paikkoja, tulee rasitusperäisiä juttuja tai joku vain vaivaa niin, että ilman itkua ja kipua hommasta ei tule mitään. Ja juokset oikeasti niinkauan kaikesta huolimatta kunnes siitä EI oikeasti tule enää mitään. Näin minä. Nyt siis kuitenkin vaivat selättäneenä ja juoksun huumaa vajaa vuosi taas takana.

Niin paljon kuin rautaa ja lihasta palvonkin ja olen koukuttunut bodaukseen, niin ensirakkauttani urheilussa ja omien rajojen mittaajana en voi syrjäyttää enkä oikeastaan edes halua. Onneksi ei tarvitse. Juoksu voi olla mitä typerintä oheisliikuntaa bodauksessa jos tavoitteena on maksimaalinen lihaskasvu, varsinkin jos aerobinen kunto on heikko. Mutta siitä juoksun aiheuttamasta kataboliasta ehkä toisella kertaa enemmän 🙂

Miksi juoksen ? Voisin vastata että pysyäkseni kunnossa. Hyvässä aerobisessa kunnossa. Hyvä syy juosta, mutta kuitenkin minulle vain ”kirsikka” kakun päällä tai kaupan tekijänä tuleva kylkiäinen. Juoksu on minulle päivän meditaatiohetki. Tunteiden ja ajatusten purku ja lataus. Välillä vain täysin ajattelematonta toimintaa; monotonista askellusta hengityksen rytmittäessä matkaa. Ajatusten nollausta, mutta myös pahan olon ja negatiivisten ajatusten poistamista. Hyvän kaivamista tilalle; asioita, joista voi olla kiitollinen vaikka kuinka ketuttaisi, sataa ehkä vaakaan ja on synkkää. Vanhan, tarpeettoman poistoa, uusia ja parempia juttuja tilalle. Oman itsensä kehittämistä ja mielen hallintaa parhaimmillaan.

Juoksulenkeillä arkistoin päivän ja viikon asioita päähän omiin lokeroihinsa, sydämeen ja sieluunkin, kyllä te tiedätte. Niin tälläkin menneellä viikolla. Kiintolevyjä on pyörinyt päässä; hajanaisesti monenlaisia asioita ja tunteita sekamelskana. Viikon varrella mukaan tarttuneita asioita, joille on pakko löytää oma kansionsa. Järjestyksen vuoksi. Ja selkeyden vuoksi. Nämä hommat vaan jotenkin jäsentyy juostessa paremmin, ja useimmiten parhaimmat ratkaisut ja hienoimmat ideat vain osuvat paikoillensa juuri juostessa.

Tällä viikolla olisin pätkinyt jaloillani varmasti monta pitkääkin lenkkiä edellä mainituista syistä johtuen, mutta typistää piti väline- ja keliongelmien vuoksi. Ilman niitä olisin löytänyt itseni varmasti Oulusta. Viimeisen parin vuoden aikana minua on vaivannut isovarpaan tyvinivel syystä ja toisesta (lonkan bursiitit, plantaarifaskiitti), ja sen vuoksi ainoa lenkkari mitä uskallan käyttää (nyt kun kivutta vihdoin saan juosta) on lestiltään leveistä levein  Nike. Muuten huiput, mutta nastat puuttuu. Tiet ovat jäässä ja lumisia, peruslenkkarissa pito loppuu ja askel lipsuu. Vähän voi korjata juoksutekniikalla, mutta nastalenkkareilla juoksua on hirmu ikävä. Talvisin olen juossut aikaisemmin Sarvan Xtiro- lenkkareilla, mutta ne ovat liian kapealestiset nyt. Hyllyn perältä löysin vielä kuitenkin antiikin aikaiset Sarvan Xerot (ensimmäisiä nastalenkkareita ), joissa lestiä riittää, mutta nastat on jo kuluneet pois. Onhan ne vähän lenkkareiden ”Ladat”, mutta toiveikkaana suunnittelin jo niiden uudelleen nastoitusta suutarilla 🙂

Paljon on kiitetty, pelastettu, ihmetelty, oivallettu vuosien ja kilometrien varrella. Kerran lähdin äärimmäisen vihaisena lenkille (toinen parisuhteemme osapuoli, you know, hieman harmitti). Lenkkarit jalkaan ja taipaleelle juuri siksi, että piti saada ”höyryt” niin sanotusti ulos. Jälkiviisaasti sanottuna päädyin jotenkin ihmeellisesti noinkin viisaaseen ratkaisuun 🙂 Muistan ajatelleeni rankassa syksyn vesisateessa, että kujan päästä lähtevä 4 km kierros vedetään ja lujaa, niin helpottaa. Kierroksen vedin, kastuin eikä helpottanut. Vedin sitten vielä toisen…ja kolmannen… Välissä pikainen kuivan paidan vaihto eteisessä, ja kierrokset jatkui. En muuten hölkännyt. Vaadittiin 7 kierrosta ja 28 km, kaksi märkää paitaa ja sitten minä olin valmis rauhanneuvotteluihin. Kiitos Juoksu ja Nightwishin Sleeping Sun, näin vuosienkin päästä.

Tekevänä ihmisenä en ole vielä osannut asettua paikoilleni (ilman että nukahdan heti), istuakseni ja meditoidakseni. Meditaatioaika varmaan tulee joskus niinkuin jooga ja pilateskin, olen vain ajatellut säästää ne lajit johonkin tulevaisuuteen kun rauta onkin oikeasti raskasta ja askel on lyijyä. Mutta  -not yet, not yet 🙂

Juoksu vaatii jonkinlaisen peruskunnon ollakseen kivaa tai että, pääsee ajattelemaan jotain muuta kuin kipua keuhkoissa, maitohappoa jaloissa tai jäljellä olevaa matkaa. Matka nollatasosta juoksijan flow tilaan on pitkä ja vaatii sinnikyyttä. Mutta on sen arvoista. Olen tämän pitkän polun kulkenut eikä edes rauta saa minua taipumaan siihen ajatukseen, että peilistä näkyvät lihakset olisivat mittari hyvälle kunnolle. Askeleeni on kevyt ja saan nauttia siitä, että joskus olen viitsinyt, viitsinyt ja viitsinyt. Laittanut lenkkarit jalkaan ja lähtenyt tien päälle huonokuntoisen ihmisen edessä olevasta tuskasta huolimatta.

Minulla on tällä hetkellä vielä kohtalaisen hyvä peruskunto hurjasteluvuosien jälkeen, joilla tarkoitan niitä aikoja jolloin tärkeää olivat juoksukilometrit/v, harjoituskalenteri ja Juoksija-lehden kilpailukaleteri. Vakaasti uskon, että juoksu on tehnyt minusta myös paremman ihmisen. Ja totta on myös se, että hyvä aerobinen peruskunto mahdollistaa salilla sen, että jaksat treenata kovaa, paljon ja monta kertaa viikossa. Hyvä aerobinen kunto tarkoittaa myös parempaa ja nopeampaa palautumista salitreenistä.  Mielestäni tämä voisi olla joissakin tapauksissa jopa se ”selittävä” ero kehittymisessä lihasten rakentajien välillä.

Muutamia seikkoja siis miksi juoksen ja miksi juosta. Kokeile jos et vielä ole ehtinyt 🙂 Talvellakin voi juosta.

-M-

img_20161111_1827431


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s